Sambucus nigra Black Beauty (vöröslombú fekete bodza) 2L-es

5300 Ft

Sambucus nigra Black Beauty (vöröslombú fekete bodza)

Kifejlett korában 2,5-3 méter magas lesz. A ‘Black Beauty’ fajta egyedi bordó lombszínével késő tavasztól egészen az októberi lombhullásig díszíti kertünket.

Mérete: 40-60 cm

Kiszállítás: 5-10 munkanap

Szállítás: Mpl posta

 

Leírás

Sambucus nigra Black Beauty (vöröslombú fekete bodza)

Kifejlett korában 2,5-3 méter magas lesz. A ‘Black Beauty’ fajta egyedi bordó lombszínével késő tavasztól egészen az októberi lombhullásig díszíti kertünket. A bodzával bánjon óvatosan, mert virágán és gyümölcshúsán (nyersen!!!) kívül minden más része mérgező!

Virágai halvány rózsaszínűek, fürtösek.

(A fekete bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Őszre beérő fekete bogyóiból gyógyszert, pálinkát, szörpöt és lekvárt is készítenek.

Virágait májusban, júniusban, kinyílt állapotban szedjük. Termése augusztusra érik fekete bogyókká, ekkor gyűjtsük.)

A virágzatot akkor kell szedni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok már kinyíltak, de a középsők még bimbósak. Száraz időben gyűjtsük, az esőtől vagy a harmattól nedves virágok szárítás közben megbarnulnak. Közvetlenül az elágazás után, a vastagabb szárrésszel együtt szedjük le.

Kedveli a sok tápanyagot, főleg nitrogént tartalmazó talajokat, de gyengébb talajokon is megél a nyirkostól a mérsékelten száraz, a napfényestől a félárnyékosig változó viszonyok közt. Rendszeresen megtalálhatjuk az árokpartokon, útszéleken, az akácosokban, a bolygatott „romtalajokon”, az erdőszéleken és – mivel a szennyezett levegőt jól tűri – a városokban is.

Mérete: 40-60 cm

További információk

Tömeg 2 kg
Méretek 40-60 cm