Leírás
Corylus avellana `Tonda di Giffoni` – Étkezési mogyoró
A Corylus avellana ‘Tonda di Giffoni’ egy kiváló minőségű mogyorófajta. Ezt a fajtát gyakran használják a csokoládé- és édességgyártásban, mivel kiváló íze és minősége van.
Növekedési forma: Bokros növekedésű, közepes méretű cserje vagy kisebb fa
Méret: Általában 3-5 méter magasra és hasonló szélességűre nő
Lomb: Levelei szélesek, oválisak, sötétzöldek, fogazott szélűek; ősszel sárgára színeződnek
Virágzás: Kora tavasszal virágzik, a hím virágok (barkák) hosszúak és sárgák, míg a női virágok apró, pirosas bimbók
Termés: Nagyméretű, kerek alakú mogyorók, amelyek vékony, kemény héjúak és könnyen törhetők. A termések augusztus végén vagy szeptember elején érnek be.
Héj: A mogyorók világosbarna héjúak, sima felületűek
Fényigény: Napos helyet kedvel, de elviseli a félárnyékot is
Talajigény: Jó vízáteresztő képességű, közepesen nedves, humuszban gazdag talajban érzi jól magát
Vízigény: Mérsékelt vízigényű, de száraz időszakokban rendszeres öntözést igényel
Télállóság: Jó télálló képességű, bár a kemény fagyokkal szemben érzékenyebb lehet, mint néhány más mogyorófajta
Metszés: Metszést kora tavasszal vagy ősszel javasolt végezni, hogy a növény formáját és méretét kontroll alatt tartsuk, valamint a légáramlás és fényviszonyok javítása érdekében
Ápolás: Kevés ápolást igényel, de a jó terméshozam érdekében érdemes figyelni a rendszeres trágyázásra és a talaj nedvességtartalmára
Gyümölcstermesztés: A ‘Tonda di Giffoni’ mogyorók kiváló ízük és minőségük miatt világszerte keresettek. Frissen fogyasztva, édességekben, csokoládékban, mogyorókrémekben és egyéb gasztronómiai felhasználásokban is népszerűek.
Dísznövény: Dekoratív lombja és vonzó termései miatt kertészeti dísznövényként is ültethető
A Corylus avellana ‘Tonda di Giffoni’ ideális választás mindazok számára, akik kiváló minőségű mogyorót szeretnének termeszteni, amely ízletes és sokoldalúan felhasználható a konyhában és az élelmiszeriparban.
Mérete: 2l-es konténer.